Bir Çılgın Kadın Yaptı, 500 Kütüphanede Yer Aldı
Genel Yayın Yönetmenimiz Savaş Eskigülek, Aydınlık Gazetesi'ndeki 'Haberiniz Olsun' isimli köşesinde çılgın bir fikrin dünyada 500 kütüphanede nasıl yer aldığını anlattı.
Merhaba Kıymetli Okurlarımız,
Bugün, ‘Voleybolun Unutulmazları Ansiklopedisi’nden (VU) ‘Haberiniz Olsun’ istiyorum.
Eski bir voleybolcu ve eğitimci olan Gülnur Özfer Görgün tarafından ortaya çıkarılan bu ansiklopedi; voleybola, Türk Sporuna bir saygı duruşu ve vefa borcunun şekil bulmuş hali aslında. Dünyada eşi, benzeri olmayan bu çalışma, müthiş bir liderle ekibinin en ince ayrıntısına kadar düşünerek hayata geçirdiği bir eser.
Ansiklopedide yolu Türk Voleybolundan geçen, 1905 ve 1965 yılları arasında doğmuş, 712 kişinin (sporcu, antrenör, yönetici, hakem, gazeteci, emektar…) yaşam hikayeleri, fotoğrafları ve anıları yer alıyor.
Hiçbir Spor Dalında Böyle Bir Çalışma Yok
Bu dev çalışmada; 5 cilt, 2.218 sayfa, 18,7 kg ağırlığında; içeriğinde de rekor sayıda (10.000’e yakın) görsel kullanılmış. VU, voleybola emek verenlerden belli kriterlere sahip 712’sinin tüm bilgilerine ulaşılabilme imkanı veren tam bir kaynak oldu.
Büyük Buluşma
Gülnur abla ve gönüllü ekibi, ansiklopedi ortaya çıktıktan sonra, 712 kişinin hayatta olanları ile aramızdan ayrılanların yakınlarını 25 Mayıs 2019’da voleybolun mabedi Burhan Felek Voleybol Salonu’ndaki ‘Büyük Buluşma’da bir araya getirdi. Dostlar, 40-50 yıl sonra bir araya geldi. Son derece duygusal bir ortam oldu. Unutulmazları, unutturmamak için düzenlenen bu buluşmada 712 kişi adına plaketler takdim edildi.
Kütüphaneler Yer Açın!
‘Büyük Buluşma’ gerçekleşmiş ve VU, dünya prömiyerini yapmıştı. Peki ya bu iş burada bitecek miydi? Tabi ki hayır!
Bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi ve kocaman yüreğiyle yerinde duramayan Gülnur abla için işler asıl şimdi başlayacaktı.
Pandeminin patladığı ve herkesin evlere tıkıldığı 2020 Haziran ayında, Gülnur abla ve voleybolcu arkadaşlarından bir grup, ‘Kütüphaneler Yer Açın’ adıyla bir kampanya başlattılar. Burada amaçlanan, ansiklopedinin Türk ve dünya kütüphane arşivlerinde yer almasını sağlamaktı.
Aslında bakacak olursanız şaka gibi algılansa da insanlar bu fikre kısa sürede büyük ilgi gösterdiler. Doğduğu kente, yaşadığı kasabaya, köye, spora başladığı liseye, okuduğu üniversiteye ve tüm kütüphanelere sevdikleri, yitirdikleri yakınları ya da kendi adlarına bir eser bırakmak; voleybolu, voleybolun unutulmazlarını, her şeyden önce ‘Vefa’ duygusunu bir anı olarak bırakmak isteyen kişiler adeta kuyruk oluşturdular.
Önce kendileri, ardından benim de içinde olduğum büyük bir grup, İlçe, il, ülke derken tüm dünya kütüphanelerinde bu kaynak eserin yer almasını sağladık.
Geliri, Dijital Voleybol Müzesinin Bir Tuğlası Olacak
Bila bedel ve tamamen gönüllü olarak çalışan bu çılgın kadın, herhangi bir kurumdan sponsorluk ve tek bir reklam almadan ortaya çıkarttı bu ansiklopediyi. Ansiklopedinin müellifi Gülnur Özfer Görgün, tam 4,5 yıl gönüllü olarak çalıştı ve yapıtını Voleybolcular Derneği’ne şartlı olarak bağışladı. Elde edilecek tüm gelir, kurulması planlanan Dijital Voleybol Müzesi yapımına katkı sağlayacak.
Şartlı bağışlar yapıldı; üniversite ve lise kütüphaneleri, halk, belediye kütüphaneleriyle özel kütüphanelere ansiklopediler gönderildi. Kısa sürede 81 ildeki hemen hemen her kütüphanede hatta bazı illerde birden fazla kütüphanede yer açıldı bu esere. Tabi ki yetmeyecekti!
Dünyanın En Prestijli Kütüphanelerinden Büyük İlgi
Bağışlar Türkiye sınırlarını aştı, dünyanın en büyük kütüphanelerine kadar ulaştı. Bu prestijli kütüphanelerden gelen yazılar, ülkemiz ve ansiklopedi için büyük bir övünç kaynağı oldu!
Japonya’dan İngiltere’ye, ABD’den Rusya’ya, Almanya’dan Azerbaycan’a, Çin’den Meksika’ya, Fransa’dan Hollanda’ya kadar uzanan coğrafyanın dünyaca tanınan kütüphaneleri, VU’nı envanterlerine aldılar.
Tam 500 Kütüphanede
VU, aralarında İngiltere’de The British Library, ABD’de Library Of Congress Harvard University, Yale University, Rusya’da National Library Of Russia, Japonya’da National Diet Library, Çin’de The National Library Of China, Fransa’da French National Library gibi tanınmış kütüphanelerin yer aldığı tam 500 kütüphanede bulunuyor. Bundan sonraki hedef 712 kütüphane!
Bu gerçekten inanılmaz bir rakam.
Bu arada Gülnur abla, rahat durmuyor ve Dijital Voleybol Müzesi için gönüllü çalışmalarına devam ediyor.
Kalın sağlıcakla,